מיקרוסופט שמה את כל הז'יטונים שלה השנה על המעבדים של קוואלקום. אחרי שנים בהם שיתפה פעולה בעיקר עם אינטל, השנה, מעבדי Snapdragon ובייחוד מסדרת X Elite, הגיעו לרמת בשלות שלא רק מאפשרת להם להציע רמת ביצועים טובה, כי אם גם ביצועי סוללה טובים דרמטית ממה שהציעו מחשבי PC ניידים עד כה. מיקרוסופט מצידה בחרה לצייד את מחשבי ה-Surface שלה במעבדי קוואלקום, וגם מציעה מספר פינוקים בגזרת ה-AI בבלעדיות עבור מחשבים עם המעבדים האלו. המעבדים האלו הגיעו בהתחלה בעיקר למחשבים לשוק הפרטי, אבל כעת מתחילים להתפשט גם לסגמנטים אחרים. Thinkpad T14s Gen 6 של לנובו הוא מהמחשבים העסקיים הראשונים שמגיעים לארץ עם מעבד Snapdragon X Elite. בדקתי אותו בשבועות האחרונים.
 |
Lenovo Thinkpad T14s Gen 6 (צילום: גד גניר) |
המחשב שהגיע אליי מצויד כאמור במעבד Snapdragon X Elite. דגם המעבד המדויק הוא X1E78100, עם 12 ליבות שפועלות במהירות שעון מקסימלית של 3.4 גיגהרץ. זה אמנם הדגם הבסיסי בסדרת מעבדי הדגל של קוואלקום למחשבים ניידים, אבל יחד עם זכרון LPDDR5x בנפח של 32 גיגה ואחסון SSD בנפח 1 טרה מקבלים כאן חויית שימוש מאוד זריזה, בעיקר בשימוש יומיומי ובאפליקציות שהותאמו לעבודה עם פלטפורמת ARM. גלישה בדפדפן כרום, עבודה עם תוכנות אופיס, צפייה בסרטונים, עריכת תמונות בפוטושופ וההתנהלות הכללית של המחשב מהירה להפליא ללא גמגומים או האטות לא מוסברות. T14s Gen 6 בקושי מתחמם, וכדי לשמוע את המאווררים הפועלים שלו צריך להצמיד אותו לאוזן. נקודת התורפה של המעבד הזה, כמו בכל מחשב אחר שמבוסס על מעבדי Qualcomm נכון לכתיבת שורות אלו היא במקומות בהם אפליקציות לא הותאמו לעבודה עם פלטפורמת ARM, ואז האפליקציות או שלא עולות כלל, או שפועלות דרך סביבת תאימות מיוחדת אבל אז החויה הרבה פחות מהירה. מיקרוסופט ויצרניות המחשבים מפעילות לחצים על מפתחי תוכנות להציע גרסאות מותאמות ARM לתוכנות שלהם והבשורות הטובות הן שרוב התוכנות הפופולריות אכן מציעות גרסאות מותאמות והמספר הזה רק גדול, אבל במקרה של מחשבים עסקיים התמונה מעט יותר מורכבת: מחשבים כאלו פונים בין השאר לארגונים גדולים שעובדים עם תוכנות וממשקים שנבנו עבור הארגונים עצמם כשנושא ההתאמה לפלטפורמה לא נלקח בחשבון בעת הפיתוח, ולא כולן יתלהבו לצאת ולממן מהלך של התאמה כזאת. מעבר לכך, גם בארגונים שעובדים בעיקר על ממשקים מבוססי web, עשויות לצוץ בעיות כמו התאמה של תוכנות VPN או תוכנות אבטחה ומעקב שטרם הותאמו ל-ARM. עבור מי שעובד עם מותגי תוכנה גדולים כנראה שלא תהיינה יותר מדי בעיות אבל אם אתם מתכננים לרכוש מחשב כזה לעבודה, מומלץ בחום לבדוק אם כל תוכנה שאתם עובדים איתה אכן נתמכת בפלטפורמה של המעבדים האלו.
 |
Lenovo Thinkpad T14s Gen 6 (צילום: גד גניר) |
ל-T14s Gen 6 מסך מגע עם פאנל IPS בגודל 14 אינץ', ברזולוציית 1920 על 1200 פיקסלים. אין כאן פינוקים כמו פאנל OLED או קצב פריימים גבוה (הקצב כאן הוא סטנדרטי, 60 הרץ בלבד), פינוקים שכיחים במחשבים ברמת המחיר הזאת. הייתי גם שמח אם המסך היה מואר מעט יותר, אבל עדיין מדובר במסך איכותי ופרקטי שמציג 100% מטווח הגוונים של תקן sRGB וציפוי מט שמונע סינוורים והשתקפויות.
Lenovo Thinkpad T14s Gen 6 (צילום: גד גניר) |
|
ישנם לא פחות מ-9 תתי סדרה במותג העסקי Thinkpad. סדרה T מתמקדת, לדברי מחלקת השיווק של לנובו בניידות, תפוקת עבודה ושיתוף פעולה. בנוגע לניידות, T14s הוא דגם דקיק וקל (רק 1.24 ק"ג), אולי לא כמו דגמי הדגל מסדרת X1, אבל בהחלט לא משהו שיכביד עליכם בתיק. העיצוב כאן הוא אופייני ל-Thinkpad, מחשב שחור עם נגיעות אדום בגולת השליטה במקלדת, בלחצנים עבור מי שמשתמש בגולה הזאת, ובלוגו. לנובו מפרטת באתרה לגבי כל חלק, החל במטען ושבכת הרמקולים, וכלה בכיסוי העליון והתחתון של המחשב, את אחוז החומרים הממוחזרים. ציפוי המחשב, שעשוי מ-50% סיבי פחמן מחוזקים בפולימר רך ונעים מאוד למגע, ואף לא סופח טביעות אצבעות, כן רגיש לטיפות מים וגם נוטה להישרט בקלות. סט החיבורים שלו כולל שני חיבורי USB A בצד ימין ושני חיבורי USB C בצד שמאל (בתקן USB 4 עם קצב העברת נתונים של 40Gbps ותמיכה ב-Power Delivery ו-DisplayPort), לצד יציאת HDMI ושקע אוזניות. מאכזב שלנובו לא פיזרה את סוגי החיבורים לשני הצדדים כך שניתן היה לבחור מאיזה צד לטעון את המחשב, אבל אחרי שאספר לכם בהמשך על חיי הסוללה של T14s Gen 6 תסכימו איתי שזו גזירה שאפשר לחיות איתה.
 |
Lenovo Thinkpad T14s Gen 6 (צילום: גד גניר) |
|
 |
Lenovo Thinkpad T14s Gen 6 (צילום: גד גניר) |
 |
Lenovo Thinkpad T14s Gen 6 (צילום: גד גניר) |
 |
Lenovo Thinkpad T14s Gen 6 (צילום: גד גניר) |
המקלדת מושלמת. אני לא נוטה לחלק מחמאות בסגנון הזה למקלדות, בטח לא כאלו של מחשבים ניידים אבל כאן אין ברירה. תענוג להקליד עליה, היא שקטה, עם עומק לחיצה שטחי אמנם, אבל עם פידבק טוב ומסודרת בצורה טובה כמעט ללא פשרות. אפילו מקש ה-Copilot לא בא כאן על חשבון מקש ה-Control הימני כפי שזה במחשבים אחרים, וגם מקשי החצים קטנים אמנם, אבל שמישים. משטח העכבר, כרגיל במחשבי Thinkpad, מארח סט מקשים נוסף בחלק העליון (לטובת המשתמשים בגולת השליטה), מה שמצמצם קצת שטחו הכולל, אבל גודלו סביר ביחס למחשב בגודל הזה.
 |
Lenovo Thinkpad T14s Gen 6 (צילום: גד גניר) |
ל-Thinkpad T14s Gen 6 זוג רמקולים בעוצמת 2W שתומכים ב-Dolby Atmos. עוצמת השמע חזקה יחסית אבל האיכות לא מרשימה במיוחד. כצפוי ממחשב עסקי, לא מקבלים כאן חויית שמע יוצאות דופן. מצלמת הרשת של T14s Gen 6 משובחת, מהטובות בשיצא לי להתנסות בהן ומגיעה עם סט תכונות מתקדמות כמו טשטוש רקע, פילטרים ואפילו שמירת קשר עין, מניפולציית AI שמשאירה את המבט שלכם ממוקד קדימה גם כשאתם מרוכזים בקריאת טקסט. החלק היפה הוא שהתכונות האלו מוטמעות במערכת ההפעלה ויש אליהן גישה מהירה דרך תפריט הפקדים של Windows 11. המצלמה תומכת ב-Windows Hello שמאפשר זיהוי ביומטרי, פתיחה של המחשב מנעילה כמו גם זיהוי שאתם בסביבה והדלקה אוטומטית של המסך. למי שפחות נלהב מזיהוי פנים, לנובו שילבה בלחצן ההפעלה קורא טביעות אצבעות שמתפקד מצוין. כיאה למחשב עסקי, לנובו מציעה כאן מעטפת של תכונות אבטחת מידע בשם ThinkShield להגנה ושחזור המידע על המחשב כתוצאה ממתקפות סייבר או שיבושים הקשורים לעדכוני תוכנה.
Lenovo Thinkpad T14s Gen 6 (צילום: גד גניר) |
|
Lenovo Thinkpad T14s Gen 6 (צילום: גד גניר) |
|
הבשורה המלהיבה ביותר שהביאו איתם מעבדי Snapdragon X Elite היא שדרוג אדיר בחסכון בצריכת החשמל בהשוואה למחשבי PC עם מעבדים המבוססים על פלטפורמת x86. בלנובו אמנם טוענים ש-T14s Gen 16 הוא מחשב "True Multiday", כלומר, כזה שניתן לעשות בו שימוש מספר ימים ללא טעינה. סוללת ה-58Whr של המחשב הזה הצליחה לספק לי כ-15 שעות שימוש רצופות לפני שנפרקה לחלוטין, ככל הנראה המחשב עם זמן הסוללה הארוך ביותר שאי פעם יצא לי לבדוק. ולמרות זאת, איך זה מסתדר עם ההבטחה ל-Multiday? אם לוקחים בחשבון שמעטים האנשים שעובדים באמת כמות כזאת של שעות ברצף, ושפריקת הסוללה בזמן המתנה כשהמסך כבוי היא כמעט אפסית, בהחלט אפשרי להגיע למצב שבו לא טוענים את המחשב כל יום. התרגלתם לחיות טוב ולא לטעון את המחשב, ומצאתם את עצמכם עם סוללה פרוקה לחלוטין? 60 דקות של טעינה יביאו אתכם לסוללה טעונה ב-80%.
(+)
- זמן סוללה ארוך להפליא
- מחשב זריז וחזק, ביצועים טובים באפליקציות שהותאמו לפלטפורמת ARM
- מקלדת מצוינת, מצלמת רשת נהדרת
(-)
- לא כל התוכנות בשוק הותאמו כבר לפלטפורמת ARM
- המסך במחשב ברמת המחיר הזאת היה יכול להיות מעט יותר מפנק
- רמקולים בינוניים באיכותם
מחירו של Lenovo Thinkpad T14s Gen 6 ללקוחות פרטיים מתחיל מ-8590 ש"ח. אני בכנות מקנא במי שהולך לקבל מחשב כזה מהעבודה: מחשב זריז, לא מתחמם, דק וקל, עם מקלדת נפלאה, מצלמת רשת טובה וסוללה שאינה נגמרת. חשוב לוודא שכל התוכנות שאתם עושים בהן שימוש ביום יום אכן נתמכות בפלטפורמת arm, או שלפחות יש להן תחליפים שתוכלו לעבור אליהם, אבל מכל בחינה אחרת מדובר בהחלט בכלי עבודה נהדר.
הוסף רשומת תגובה