כזה ניסיתי: Logitech MX ERGO S

אל תגלו לאף אחד, אבל אחת ההנאות הסאדיסטיות בחיי היא לראות את תגובתו של איש IT חדש שמגיע לסדר משהו אצלי במחשב ונתקל בעכבר שלי. קוראי הבלוג הותיקים מכירים כבר את הפטיש שלי לעכברי Trackball, אבל למרות שהם איתנו בגרסתם האזרחית כבר כמעט 40 שנה, מעטים פוגשים בהם ביום יום ומעטים אפילו יותר התנסו בהם. זו גם כנראה הסיבה שקצב ההשקות של עכברים כאלו איטי להחריד: העכבר שלי, Logitech MX Ergo, הוכרז בשנת 2017, שבע שנים אחרי עכבר ה-Trackball שקדם לו ורק היום, 7 שנים לאחר מכן, מוצגת גרסה מרועננת שלו לשוק, ה-MX ERGO S שהגיע אליי לבדיקה לאחרונה.

Logitech MX ERGO S (צילום: גד גניר)


חיצונית, MX ERGO S זהה לקודמו. העיצוב שייך ללא ספק לסדרת MX היוקרתית של Logitech עם שילוב בין פלסטיק אפור כהה בגימורים שונים בגוף העכבר, גולת שליטה כסופה עם גימור מנצנץ, ותחתית מתכת כסופה. אחרי שנים של התנסויות בגרסאות שונות של עכברי Trackball, ניסיונות בהם הגולה נדדה לכל מיני כיוונים על גבי העכבר, ב-Logitech נסגרו סופית בתחילת המילניום על צד שמאל, באופן שבו האגודל היא זו ששולטת על תנועת הסמן. העכבר עצמו, למי שלא התנסה בקונספט, לא זז. כלומר, ניתן לנסות להזיז אותו והוא גם יזוז פיזית, אבל הסמן על המסך ישאר במקומו. כל התנועה מתבצעת באמצעות האגודל הימנית. זה גם המקום להיפרד (לביקורת זאת בלבד) מקוראיי השמאליים, אין שום דרך נוחה להשתמש בעכבר הזה ביד שמאל, ולוג'יטק גם לא מציעה גרסה של העכבר הזה שמותאמת לשמאליים.


Logitech MX ERGO S (צילום: גד גניר)



ה-MX ERGO הציג ב-2017 חידוש עיצובי שהמשיך גם ל-MX ERGO S: העכבר כולו נוטה הצידה בזוית של 20 מעלות, מה שמעלה למעלה את האיזור של גולת השליטה, ומייצב את היד בזוית שמקטינה למינימום את המאמץ על השרירים. אחרי שמתרגלים לזה, זה לא שאי אפשר לחזור אחורה לעכברים רגילים, זה פשוט מרגיש מאוד מעייף ופרימיטיבי להזיז את כל היד כדי לגרום לדברים להתרחש על המסך. מעבר לכך, מנסיוני, תצורת השליטה באמצעות האגודל היא אמנם הכי קלה כנראה להסתגלות. מצד שני, אפילו בתצורה הזאת זה לא קל בהתחלה וצריך המון כוח רצון וכמה שעות טובות כדי שזה יהפוך לבאמת נוח. גם אם התועלת הארגונומית של עכברים מהסוג הזה היא סובייקטיבית, יתרון נוסף שהם מציעים הוא אובייקטיבי לחלוטין: מאחר שהם לא זזים, הם אידיאליים לעבודה כשאין יותר מדי מרחב פנוי במשטח העבודה כמו שולחנות קטנים בבתי קפה.

Logitech MX ERGO S (צילום: גד גניר)



הכפתורים על MX ERGO S נשארו זהים לאלו של הדגם הקודם: שני לחצנים ראשיים, גלגלת שניתן ללחוץ במרכזה ומשני צידיה, שני לחצנים קטנים לצד לחצן שמאל, ועוד כפתור לשינוי ה-DPI בסמוך לגולת השליטה. אחרון ולא חביב, הלחצן שמאפשר לבחור את המכשיר אליו העכבר מתחבר בהמשך לגלגלת. למה לא חביב? כי בניגוד לכל מוצר אחר בערך בסדרת MX, ניתן לבחור בין שלושה מכשירים מחוברים, וכאן רק בין שניים. כן, זה קצת קטנוני אבל מי שנניח משתמש בבית במחשב נייח ובמחשב נייד פרטי, ובעוד מחשב נייד של העבודה, ורוצה להשתמש בכולם בעכבר הזה, צריך למצוא פתרונות יצירתיים כמו להעביר פיזית את הדונגל בין שניים מהם. החידוש היחיד שלוג'יטק מציעה בגזרת הלחצנים הוא מעבר ללחצנים ראשיים שקטים, שהם אכן חרישיים במיוחד בהשוואה לאלו של ה- MX ERGO הראשון, ולמרות שבקושי שומעים הם אותם, הם עדיין מספקים פידבק קליקי ראוי. מצד שני, בניגוד לעכברי MX Master 3S ו-MX Anywere 3S, לא ניתן לעבור בגלגלת לגלילה שקטה וחלקה ללא דירוג, אם כי אפילו כך היא עדיין שקטה למדי.

Logitech MX ERGO S (צילום: גד גניר)


כל כפתורי העכבר, למעט כפתור המעבר בין מכשירים ולחצנים ימין ושמאל הראשיים, ניתנים לתכנות מחדש, כולל אפילו הלחיצות לצד הגלגלת, דרך אפליקציית השליטה +Logitech Options. מלבד תכנות מחדש,, המשתמשים מקבלים כאן את החבילה המלאה של תכונות מתקדמות שלוג'יטק מציעה למשתמשי סדרת MX: שליטה על מהירות תזוזת הסמן, התאמה של הלחצנים לכל תוכנה בנפרד, הגדרת סט פעולות ללחיצה אחת (Smart Actions), ואפילו גישה מהירה ל-Chat GPT ולמסייע בניית הפרומפטים של לוג'יטק. כמו כן, גם כן יש את Flow, תכונה המאפשרת חיבור במקביל לשני מחשבים ומעבר חלק ביניהם, והעתקה והדבקה של קבצים כאילו היו מחשב אחד. לוג'יטק ניצלה את ההזדמנות ושדרגה את הדונגל המצורף מ-Unfiying הותיק ל-Bolt העדכני, המאובטח והיציב יותר. כמו ב-MX ERGO, גם ב-MX ERGO S לא חייבים להשתמש בדונגל והעכבר תומך גם בחיבור בבלוטות'. כרגיל בעכברי MX, לוג'יטק לא מגבילה אתכם בעניין הזה: ניתן להגדיר ששני המכשירים שהעכבר מכיר יתחברו באמצעות בלוטות', דונגל Bolt או אחד כזה ואחד כזה.

Logitech MX ERGO S (צילום: גד גניר)

Logitech MX ERGO S (צילום: גד גניר)


טעינה מלאה של MX ERGO S אמורה לספק לו כ-120 ימי שימוש בממוצע לפי לוג'יטק, דומה מאוד למה שהציע MX ERGO הקודם. לא בדקתי אותו לאורך 120 יום, אבל לפי דפוס השימוש שלי ואחוזי הסוללה, זה בהחלט נראה כאילו ההערכה של לוג'יטק קרובה למציאות. התעלמתם מההתראות על סוללה חלשה ומצאתם עם סוללה ריקה? תשמחו לשמוע שדקה של טעינה תספיק לכם לשימוש של יום מלא, חסרי אחריות שכמוכם. אחרי שכבר ב-2017 תהיתי למה לוג'יטק השתמשה ב-MX  ERGO בחיבור ה-MicroUSB הותיק, עברה היצרנית השוייצרית באופן מתבקש לחיבור USB Type C העדכני ב-MX ERGO S. 

(+)

  • נוח בשימוש ממושך
  • מותאם היטב לשולחנות צפופים ללא מרחב לתנועה של עכבר
  • חיבור טעינה פיזי USB Type C, דונגל חדש - Bolt, לחצנים שקטים
(-)
  • עדיין ניתן לבחור רק בין שני מכשירים משויכים
  • הגלגלת לא יודעת לעבור למצב גלילה חלק ושקט
  • לוקח זמן עד שמתרגלים לשימוש בו

מחירו של Logitech MX ERGO S ביבוא רשמי עומד על 479 ש"ח. נתקלתי ברשת במישהו שכתב באכזבה על העכבר הזה שה-S מייצגת את המילה "Same", ויש בזה צדק מסוים: 7 שנים אחרי ה-MX ERGO, לוג'יטק מחדשת כאן בעיקר בלחצנים שקטים, דונגל עדכני יותר וחיבור טעינה מודרני. הייתי שמח יותר אם לוג'יטק היתה מנצלת את ההזדמנות כדי ליישר קו עם שאר סדרת MX בנוגע לכמות המכשירים שניתן להתחבר אליהם באמצעות העכבר, וגלגלת זהה לזו של עכברי MX אחרים, אבל מכל בחינה אחרת, MX ERGO S הוא מייצג קלאסי של "If it ain't broke, don't fix it", והליטוש הקל שלוג'יטק עשתה כאן רק הופך את את עכבר הדגל שלה עבור חובבי ה-Trackball מעכבר טוב מאוד לקצת יותר פרקטי ב-2024.

2 תגובות

  1. מצויין. תודה רבה!
    אביב

    השבמחק
  2. אני משתמש ב-- kensington slimblade כבר כמה שנים ומאוד מרוצה ממנו.

    השבמחק

הוסף רשומת תגובה

חדש יותר ישן יותר